Healthy nutrition
Keywords:
curricuralization, practices, extension, primary schools, UnquilloAbstract
This article offers an account of an experience and practice of university extension in schools of the Sierras Chicas from Córdoba, Argentina, which were conducted as part of the project “Agroecological Territorial Development and Food Sovereignty. Strengthening of the production, commercialization and responsible consumption” subsidized SEU UNC 2018-2020. The objective was to reflect on the importance of students’ extension practices during their academic journey within the framework of our extension practice. The methodology involved reflective problematization and active participation in each meeting and proposed activity, promoting both the exchange of knowledge in horizontal communication tasks and the collective construction of knowledge. Students from the School of Agricultural Sciences and the School of Philosophy and Humanities participated in the experience. Achievements: concerted work with the Unquillo Agroecological Serrana Fair, Native Forests Project of the Ministry of Education of the province, park rangers reserve the Quebrachitos, Alberdi and Vélez Sársfield primary schools in Unquillo; the incorporation in the school curriculum of the right to food from the agroecological perspective taking the school garden as a device of food sovereignty and community development and, as a positive consequence of that, the submission of a proposal for a project by the Anthropology students with the scholarship program for extension projects SEU, UNC.
Downloads
References
Bournissent,M.J.,& Esquivel,M.I.(2011)“Construyendo el puente. Educación Intercultural entre las Comunidades Aborígenes de Santa Fe y la UNL” XI Congreso Iberoamericano de extensión universitaria. Integración, extensión, docencia e investigación para la inclusión y cohesión social.
Comas d Argemir, D. (1998). Antropología económica. Barcelona: Ariel
Machado Aráoz, H (2016) Sobre la naturaleza realmente existente, la entidad ‘américa ‘y los orígenes del capitaloceno. Dilemas y desafíos de especie. Actuel Marx /intervenciones n° 20, pp.1
Delgado Cabezas, M. (2010). El sistema agroalimentario globalizado: imperios alimentarios y degradación social y ecológica. Revista de Economía Crítica, vol.(10),pp32-61.
Ministerio da Sa.úde. Política Nacional de Alimentaçâo e Nutriçâo (2013=. Brasilia DF p.33
Navarro A, del Campo, ML.(2015) Hacia una Didáctica de la Nutrición. Herramientas pedagógicas para la Educación Alimentaria Nutricional. Córdoba, Argentina: Editorial Brujas ,1ª ed.
OPS/OMS. (2012). Programa de entornos saludables y desarrollo territorial
Olivares, S.; Snel, J.; MCGrann M.; Glasauer, P. (1998). Educación en Nutrición en las escuelas primarias. Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la agricultura. Recuperado de: http://www.fao.org/docrep/x0051t/X0051t08.htm
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) después del proceso de publicación, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).