Outreach practices and situated learning: university students' evaluations
Keywords:
Extension Practices; Experiential Education; University StudentsAbstract
University extension, conceived as a critical and dialogical process, aims to transcend training that is exclusively technical academic and to achieve comprehensive training processes, through the promotion of university students who are supportive and committed to the processes of transformation in society.
From this perspective, the purpose of this article is based on the description and analysis of Experiential Education Extension Practices (PEEE) and the learnings they promote. To this end, the experiences of the Bachelor of Nutrition students who participated in PEEE, between 2017 and 2019 included, were analyzed.
We worked with the final reports of the students who took part in these practices, this first instrument being a questionnaire in which they valued their experience. The second instrument corresponded to the teachers’ final reports, where they evaluated the practice in general terms, their participation, the students´participation and their relationship in the territory. Thus, characteristics of each of the PEEE proposals were recovered, allowing their subsequent description.
The findings show positive results in terms of the students´ personal development, academic career and professional future as they were able to interact with a heterogeneous social reality, consolidate both previous and new knowledge and gain experience when interacting and communicating with the community.
Downloads
References
Camilloni, A. (2013). La inclusión de la educación experiencial en el currículo universitario. En: Integración docencia y extensión. Otra forma de enseñar y de aprender (pp.11-21). Santa Fe: Universidad Nacional del Litoral 1ª ed. http://biblioteca.clacso.edu.ar/Argentina/fcjs-unl/20171101043348/ pdf_1172.pdf
Cauci, A.; Muniz, F. y Risso, F. (2020). La formación integral de los estudiantes de Nutrición a partir de la extensión universitaria en el medio rural. +E: Revista de Extensión Universitaria, 10(13), (pp. 1-14). https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extension/ article/view/9418
Clerici C y Lonardi, L. I. (2017).Curricularización de la extensión universitaria: la experiencia de la cátedra de Educación y Comunicación Alimentario Nutricional de la Licenciatura en Nutrición de la Facultad de Bromatología, UNER. (pp. 1-50). http://beu.extension.unicen.edu.ar/xmlui/handle/123456789/265
Dezar, G. V. (2021). Curricularización de la extensión: cinco años en la Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. IV Congreso de Extensión universitaria de AUGM. (pp. 178-186). http://grupomontevideo.org/publicaciones/wp-content/uploads/2021/04/ Libro-AUGM-2021-vexcom-15-04-21.pdf
Fara, C. y Fontana, R. (2021). Aprendizaje vinculado con el medio como promotor de la responsabilidad social y su efecto con actores de la comunidad. IV Congreso de Extensión universitaria de AUGM. (pp. 164-177). http://grupomontevideo.org/publicaciones/wp-content/uploads/2021/04/ Libro-AUGM-2021-vexcom-15-04-21.pdf
Jorge, E., Muñoz, L., García, A. y Guzmán M. (2020). Las prácticas en extensión universitaria para los alumnos de grado. Integración de docencia, investigación y extensión. Revista Universidad en diálogo, 10 (1), (pp.11-29). https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/dialogo/article/view/13874
Leguizamón, S., Heinrich V., Sánchez M. L., Grignafini F., Voisard L. (2021). Acompañando los proyectos de extensión en el territorio. Compartiendo trayectorias de la UNL. IV Congreso de Extensión universitaria de AUGM. (pp. 481-495).
http://grupomontevideo.org/publicaciones/wp-content/uploads/2021/04/ Libro-AUGM-2021-vexcom-15-04-21.pdf
Lossio, O. y Ruben, A. B. (2017). Las voces de estudiantes del Profesorado de Geografía sobre la inclusión curricular de la extensión. Revista +E versión en línea, 7(7), (pp. 296-307). https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extensionarticle/view/7074/10320
Malano, D., Sánchez, S. y Elz, R. (2016). ¿Extensión? ¿De qué estamos hablando? En Revista +E versión digital, (6), (pp. 36-41). Santa Fe, Argentina: Ediciones UNL. https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extension/ article/view/6311
Menéndez, G. y Tarabella, L. (2016). El aprendizaje experiencial: una práctica de innovación que se afianza en la Universidad Nacional del Litoral. En Revista +E versión digital, (6), (pp. 96-103). Santa Fe, Argentina: Ediciones UNL. https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extension/article/view/6317
Paravano, M. A., Ortigoza, L. del V. y Dezar G. V. (2018). Educación alimentaria como puente entre extensión, docencia e investigación: el caso de una escuela para adultos de Santa Fe. +E: Revista de Extensión Universitaria, 8 (9), (pp. 240-250).
https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extension/article/view/7860
Rafaghelli, M. (2016). Las Prácticas de Extensión de Educación Experiencial como oportunidad para integrar docencia y extensión. +E: Revista de Extensión Universitaria, 6 (6), (pp. 8-15).
https://bibliotecavirtual.unl.edu.ar/publicaciones/index.php/Extension/article/view/6308
Tommasino, H., Cano A. (2016). Modelos de extensión universitaria en las universidades latinoamericanas en el siglo XXI: tendencias y controversias. (67), (pp. 7-24). https://www.redalyc.org/pdf/373/37344015003.pdf
Vedia, C. S. y Rimoldi, A. (2021). El Voluntariado de Asistencia Nutricional del CBC y sus aportes formativos en el perfil profesional de los nutricionistas. IV Congreso de Extensión universitaria de AUGM. (pp. 522-540).
http://grupomontevideo.org/publicaciones/wp-content/uploads/2021/04/ Libro-AUGM-2021-vexcom-15-04-21.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Secretaría de Extensión Universitaria
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) después del proceso de publicación, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).