EVALUATION STRATEGIES IN THE FIELD OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

Authors

  • María Cecilia Valentinuzzi Cátedra de Física. Departamento de Ingeniería y Mecanización Rural. Facultad de Ciencias Agropecuarias UNC. IFEG-CONICET.
  • M. C. Prieto Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Departamento de Agroalimentos. Córdoba. Argentina.
  • V. M. Sbarato Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Departamento de Ingeniería y Mecanización Rural. Cátedra de Física. Córdoba. Argentina

Keywords:

Food Products, Teaching and Learning, Skills, Knowledge Integration

Abstract

A challenge that teachers of the  curricular area "Fisicoquímica" (Licenciatura en Agroalimentos, FCA-UNC) face is how to present activities in such a way that the contents of the subject can be developed through concrete applications to the area of Food Science, considering both the training stage during the course of the degree as well as their performance as future professionals. In this work, practical activities carried out to evaluate Physical Chemistry concepts that represent specific applications in the field of the food industry and that encourage interaction between peers and self-assessment are reported. Based on these, it is sought to strengthen skills such as the ability to integrate and transfer knowledge, which will be important tools in their future performance as professionals. Analyzing the 2022 cohort with a total of 49 enrolled, 25 students accessed the promotion of the subject out of 37 students who initially met the requirements to achieve it. The teaching and learning processes are evaluated based on performance in the proposed activities and their feedback regarding them.

References

Ausubel DP, Novak JD, Hanesian H. 1978. Educational Psychology: A Cognitive View (2ª ed.). New York: Holt, Rinehart and Winston, 733 p.

Crook C. 1998. Ordenadores y aprendizaje colaborativo Ministerio de Educación y Ciencia. Ediciones Morata. Madrid, 315 p.

Golombek D, Schwarzbaum P. 2020. Termodinámica del asasdo criollo. Noticias.https://www.pressreader.com/argentina/noticias/20200104/281565177686210.

Leontiev A, Luria AR, Vygotsky LS. 2004. Psicología y pedagogía, España: Akal, 320 p.

Niño Uribe AI, Pruzzo C I. 2022. Estrategias de evaluación en la universidad. In IV Jornadas sobre las Prácticas Docentes en la Universidad Pública (La Plata, 26 al 30 de septiembre de 2022).

Piaget J. 2001. Psicología y pedagogía. Barcelona: Crítica, 176 p.

Rosales Pérez F de M. 2023. Percepción de la evaluación educativa en la voz de estudiantes de educación superior. Revista Guatemalteca De Educación Superior 6(1):108–122.

Ruiz Ortega FJ. 2007. Modelos didácticos para la enseñanza de las Ciencias Naturales. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos 3(2):41-60.

Solé I. 1996. Reforma y trabajo en grupo Cuadernos de pedagogía 255:50-53.

Velázquez R V, Maldonado Zúñiga K, Castro Piguave C, Batista Garcet Y. 2021. Metodología del aprendizaje basado en problemas como una herramienta para el logro del proceso de enseñanza- aprendizaje: Metodología del aprendizaje basado en problemas. Revista Científica Sinapsis 1(19):1-13.

Downloads

Published

2023-12-26

Issue

Section

Reports of results/advances

How to Cite

EVALUATION STRATEGIES IN THE FIELD OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. (2023). Nexo Agropecuario, 11(2), 39-45. https://revistas.psi.unc.edu.ar/index.php/nexoagro/article/view/42967