EFFECT OF ORGANIC FERTILIZERS ON THE BROMATOLOGICAL COMPOSITION OF RYEGRASS (LOLIUM MULTIFLORUM) IN CANTON PANGUA
Keywords:
Sustainable agriculture, compost, poultry manure, treatments.Abstract
Organic fertilizers are considered as an alternative within the group of products used in sustainable agriculture. The objective of this research was to evaluate the effect of organic fertilizers on the bromatological composition of ryegrass (Lolium multiflorum) in the Pangua canton. The study was carried out in the Angamarca la Vieja farm in the Pilancón community, belonging to the Ramón Campaña parish of the Pangua canton, Cotopaxi province. The fertilizers used were (chicken manure and compost), the doses evaluated were 0,5 kg m2 and 1,0 kg m2, plus a control (without fertilizer). The research had a duration of 90 days for the establishment of the trial and experimental work. The evaluation of the data was carried out at two ages: at 15 and 30 days after the grass equalization cut. A completely randomized block design (DBCA) was used with five treatments and four replications, with a total of 20 experimental units. The variables evaluated were: Moisture, Dry Matter, Protein, Ethereal Extract, Ash, Fiber and Nitrogen Free Elements. To conclude, the results of the bromatological composition evaluated on a wet and dry basis showed highly significant differences between treatments. With greater effect for protein and fiber for both the organic manure and compost at the dose of 1,0 kg m2. However, it showed variation in the contents of moisture, dry matter, fat and ash according to the age of evaluation of the pasture. While for the nitrogen free element, the highest values were found in the control treatment.
References
Aparicio, A. R., Jacinto, J. M. V., Gomezcaña, N. R., Barrera, M. Á. R., & Jimenez, J. T. (2016). Evaluación de compost con presencia de metales pesados en el crecimiento de Azospirillum brasilense y Glomus intraradices. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(8), 1-8.
Aquino, G. C., & Flores, Z. M. (2020). Efecto de abonos orgánicos en el rendimiento y valor nutritivo del pasto ballico italiano (Lolium multiflorum Lam.). Apthapi, 6(1), 1757-1762.
Ayala, L. M., Castro, J. C., & Chuquija, J. C. (2020). Calidad de abonos orgánicos elaborados a partir del estiércol porcino y su efecto en el rendimiento del maíz chala. Anales Científicos, 81(1), Art. 1. https://doi.org/10.21704/ac.v81i1.1635
Benalcázar- Carranza et al., B. P. (2021). Efecto de la fertilización nitrogenada en el crecimiento de cinco pastos perennes en Ecuador. Pastos y forrajes, 44.
Bezada., S., Arbaiza F., T., Carcelén C., F., San Martín H., F., López L, C., Rojas E., J., Rivadeneira, V., Espezúa F., O., Guevara V., J., & Vélez M., V. (2017). Predicción de la Composición Química y Fibra Detergente Neutro de Rye Grass Italiano (Lolium multiflorum Lam) mediante Espectroscopía de Reflectancia en Infrarrojo Cercano (NIRS). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(3), 538. https://doi.org/10.15381/rivep.v28i3.13357
Brunharo, C. A. C. G., Takano, H. K., Mallory-Smith, C. A., Dayan, F. E., & Hanson, B. D. (2019). Role of Glutamine Synthetase Isogenes and Herbicide Metabolism in the Mechanism of Resistance to Glufosinate in Lolium perenne L. spp. Multiflorum Biotypes from Oregon. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67(31), 8431-8440.
Calderón, F. E. J., Guerra, J. W. C., & Lucio, D. A. O. (2019). Impacto ambiental provocado por el inadecuado uso de fertilizantes químicos en cultivos de maíz. UNESUM - Ciencias. Revista Científica Multidisciplinaria, 3(1), 61-72. https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v3.n1.2019.128
Camayo Vargas, M., Montes Rojas, C., & Anaya Flórez, M. del S. (2020). Efecto del abono orgánico líquido mineralizado en la producción de biomasa de morera (Morus alba). Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 19(1). https://doi.org/10.18684/BSAA(19)230-243
Casas, S., Guerra Casas, L. D., Casas Rodríguez, S., & Guerra Casas, L. D. (2020). La gallinaza, efecto en el medio ambiente y posibilidades de reutilización. Revista de Producción Animal, 32(3), 87-102.
Cobos, F., & Narváez, D. (2018). Fenología y producción de Rye grass (Lolium multiflorum) bajo sistema de labranza convencional y alternativa en la Granja de Irquis [Universidad de Cuenca]. https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/28826/3/Trabajo%20de%20Titulaci%C3%B3n.pdf.pdf
Gutiérrez, F., Alcoser, R., Macías, G., Portilla, A., & Espinosa, J. (2017). Omisión de nutrientes y dosis de nitrógeno en la acumulación de biomasa, composición bromatológica y eficiencia de uso de nitrógeno de raigrás diploide perenne (Lolium perenne). Siembra, 4(1), 81-92. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.503
AGROLAB (2024). Laboratorio de Análisis Químico, Santo Domingo, Ecuador.
Jácome, E. A. M., Coello, M. J., Moreno, F., & Cruz, C. (2015). Technological Level Evaluation Methodology of Rye grass cultivation in Ecuadorian Andes, the Chimborazo River watersh. CIBA Revista Iberoamericana de las Ciencias Biológicas y Agropecuarias, 4(8), 88-117.
Molano, C. E. R., Fonseca-López, D., Monroy, L. E. N., López, A. E. S., Concha, J. L. H., Ramírez, I. D. O., & Lagos, N. R. T. (2019). Caracterización nutricional y de producción de biomasa de Sambucus peruviana, Sambucus nigra y Morus alba en un banco forrajero. Ciencia en Desarrollo, 10(2), Art. 2. https://doi.org/10.19053/01217488.v10.n2.2019.9098
Núñez-Arroyo, J. M., Jiménez-Castro, J. P., Tobía-Rivero, C. M., Arias-Gamboa, L. M., Jiménez-Alfaro, E., & Padilla-Fallas, J. E. (2022). Efecto de la edad de rebrote y época del año sobre la biomasa y calidad bromatológica en gramíneas utilizadas en tres zonas agroclimáticas de Costa Rica (I PARTE). Nutrición Animal Tropical, 16(1), Art. 1. https://doi.org/10.15517/nat.v16i1.50370
Tulmo, W. M. C., & Recalde, R. Y. B. (2021). Gobierno Autónomo Descentralizado de la parroquia Ramón Campaña, Actualización del Plan de Desarrollo y Ordenamiento territorial.
Villalobos, L., & Sánchez, J. Ml. (2009). Evaluación agronómica y nutricional del pasto Ryegrass perenne tetraploide (Lolium perenne) producido en lecherías de las zonas altas de Costa Rica. II. Valor nutricional. Agronomía Costarricense. https://doi.org/10.15517/rac.v34i1.6698
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ANGEL LLOMITOA, G. Álvarez Perdomo, R. Luna Murillo, B. Chanaguano- Punina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Attribution - Non-Commercial - Share Alike (by-nc-sa): No commercial use of the original work or any derivative works is permitted, distribution of which must be under a license equal to that governing the original work.