Leaf epidermal characters of diagnostic value for the identification of plant species from Pampa de Achala (Córdoba, Argentina).
Main Article Content
Abstract
We present a description of the leaf epidermis of 29 herbaceous plants presentin a natural grassland in Pampa de Achala (Cordoba province, Argentina). Themost useful characters for identification of species were: cell walls, trichomes, stomata and cuticular ornamentation. Based on the epidermic traits a key waselaborated allowing the identification of leaf fragments of the species involved.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
How to Cite
References
Baumgartner, L. L., & Martin, A. C. (1939). Plant histology as an aid in squirrel food habit studies. Journal of Wildlife Management, 3, 266-268.
Cabido, M. (1985). Las comunidades vegetales de la Pampa de Achala, Sierras de Córdoba, Argentina. Documents Phytosociologiques, 9, 441-443.
Cabido, M., Breimer, R., & Vega, G. (1987). Plant communities and associated soil types in a high plateau of the Córdoba Mountains, Central Argentina. Mountain Research and Development, 7, 25-42.
Dizeo de Strittmatter, C. (1973). Nueva técnica de diafanización. Boletín de la Sociedad Argentina de Botánica, 15(1), 126-129.
Dusi, J. L. (1949). Methods for the determination of food habits by plant microtechniques and histology and their application to cotton tail rabbit food habits. Journal of Wildlife Management, 13, 295-298.
Esau, K. (1972). Anatomía Vegetal. Omega.
Gil, S. P., Pons, S. M., & Ruiz, G. M. (1992). Identificación en base a características epidérmicas de especies forrajeras nativas del bosque chaqueño occidental de la Provincia de Córdoba. I. Poáceas. Agriscientia, 9(2), 31-43.
Giulietti, J. D., Ateca, N. S., Funes, N. O., & Furlán, Z. (1992). Atlas epidérmico de gramíneas del pastizal natural de la Provincia de San Luis, Argentina. Agriscientia, 9(2), 45-57.
Hansen, R. M. (1971). Drawing of tissues of plants found in herbivores' diets and in the litter of grasslands. Technical Report N70, Natural Resources Ecology Laboratory, Colorado State University.
Johnson, M. K., Woffor, H., & Pearson, H. A. (1983). Microhistological techniques for food habits analyses. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Southern Forest Experimental Station, Research Paper SO, 199.
Latour, M. C., & Pelliza de Sbriller, A. (1981). Clave para la determinación de la dieta de herbívoros en el Noroeste de la Patagonia. Revista de Investigaciones Agropecuarias, 15(1), 109-157.
Luti, R., Solis, M., Galera, M., Muller, N., Nores, M., Herrera, M., & Barrera, J. C. (1979). Vegetación. En J. Vázquez, J. Miatello, & Roque (Eds.), Geografía Física de la Provincia de Córdoba (pp. 297-368). Ed. Boldt.
Mariano, M. C. (1967). Estudios epidérmicos de las especies argentinas del género Selaginella (Selaginellaceae-Pteridophyta). Boletín de la Sociedad Argentina de Botánica, 11(2-3), 173-193.
Martin, G. O., Lagomarsino, E. D., & Nicosia, M. G. (1990). Estructura epidérmica foliar de hierbas y árboles nativos del monte semiárido subtropical de Tucumán. Revista Argentina de Producción Animal, 10(6), 429-440.
Martin, G. O., & Lagomarsino, E. D. (1993). Caracteres epidérmicos foliares de arbustos nativos del monte semiárido subtropical de Tucumán. Revista Argentina de Producción Animal, 13(3-4), 201-217.
Metcalfe, C. R. (1960). Anatomy of the Monocotyledons, I. Gramineae. Oxford University Press.
Metcalfe, C. R., & Chalk, L. (1979). Anatomy of the Dicotyledons (Vol. 1, 2nd ed.). Oxford University Press.
Monge, A. S. (1989). Descripción de las características epidérmicas de gramíneas del centro-este de Mendoza (Ñacuñán, Santa Rosa). Revista Argentina de Producción Animal, 9(1), 57-68.
Rosati, V. R. (1991). Caracteres epidérmicos foliares de valor diagnóstico en la identificación de plantas leñosas del Chaco Occidental. Agriscientia, 8, 41-43.
Yagueddú, C., & Cid, M. S. (1992). Caracteres epidérmicos de dicotiledóneas de la Pampa deprimida bonaerense, de utilidad en microanálisis de dieta. Revista Argentina de Producción Animal, 12(3), 265-273.