SUSTAINABILITY ASSESSMENT THROUGH THE MESMIS METHODOLOGY, APPLIED TO AN AGROECOLOGICAL EXPERIMENTAL AND DEMONSTRATIVE AREA ON THE FCA-UNC SCHOOL FIELD
Keywords:
Producction, flowers, horticulture, decade, greenhouse, Horticulture, education, indicators, sustainabilityAbstract
Agroecology proposes the design and management of more sustainable agroecosystems, promoting an alternative vision of rural development, which includes ecological, social, economic and political aspects. Under this productive paradigm, a research project was presented within the framework of the PROIINDIT₁ program with two lines of work, one technical-productive and the other socio-institutional. For this, an agroecological experimental and demonstrative area was devised in the Campo Escuela of the FCA-UNC that will allow evaluating sustainability through the MESMIS₂ methodology. This project, prepared and executed by a team of teachers, students and researchers from FCA-UNC and INTI, is in full implementation. The first actions involved the design and installation of the agroecological infrastructure, and sustainability indicators were defined and measured to monitor over time. Then, experimental and demonstrative trials of various crops under bio-input treatments were installed. Currently, socio-institutional indicators are being designed to assess the impact of the demonstration area on high school students and fruit and vegetable producers. From the data collected during the course of the project and around both axes of work, academic products will be prepared to be presented in different dissemination instances.References
Altieri, Miguel; Nicholls, Clara. 2010-2011. Diseños agroecológicos para incrementar la biodiversidad de entomofauna benéfica en agroecosistemas. Publicación del SOCLA. Medellín, Colombia. En: https://es.scribd.com/doc/253921446/Disenos-Agroecologicos-ALTIERI
Barchuk, A. H.; Locati, L.; Suez, L.S. y Guzmán M.L. 2020. Manual de buenas prácticas para diseños agroecológicos. Editorial Brujas. Córdoba, Argentina. Link: https://rdu.unc.edu.ar/handle/11086/16029
Barchuk, A. H.; Suez, L.; Locati, L.; Guzmán, M. L. y Silbert, V. 2018. Manual para la transición agroecológica: guía para agricultoras y agricultores agroecológicos. Editorial Brujas. Córdoba, Argentina. Link: https://rdu.unc.edu.ar/handle/11086/12862
Chiappe, M. 2002. Dimensiones sociales de la agricultura sustentable. En Agroecología: El camino hacia una agricultura sustentable. Edit. Sarandón, S. Ediciones Científicas Americanas. La Plata, Argentina. Cap. 4. Pág. 83-98.
Giobellina, B et al. 2022. Producción frutihortícola en la Región Alimentaria de Córdoba. Caracterización y mapeo 2018-2020. Inta Ediciones. AER Córdoba, Argentina. En: https://repositorio.inta.gob.ar/handle/20.500.12123/11159
Gliessman, Stepen. 2007. Agroecología: promoviendo una transición hacia la sostenibilidad. En: https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/view/134
Infante, A. 2015. Faros Agroecológicos, Definición y Caracterización a Partir de la Experiencia CET, Chile, para la Difusión de Sistemas Agrarios Sustentables. Universidad de Antioquia. Colombia.
Locati, L. 2020. Propuestas de reglamentación para la definición de zonas de resguardo ambiental y de promoción de la producción agroecológica; Compilado por Alicia H. Barchuk. 1a ed. - Córdoba: Brujas, 2020. ISBN 978-987-760-312-5. En: https://rdu.unc.edu.ar/handle/11086/16030
López-Ridaura, S., Masera O., Astier M. 2002. Evaluating the sustainability of complex socio-environmental systems. The MESMIS framework. Ecological Indicators 2: 135–148.
Machado, A.L., Butinof M., Eandi M.A., Portilla A.M., Fernández R.A., Soria V., et al. 2017. Vulnerabilidad y riesgo por plaguicidas en horticultura del cinturón verde en Córdoba, Argentina. Rev. Fac. Nac. Salud Pública, 2017; 35(1): 99-110. DOI:10.17533/udea.rfnsp.v35n1a11. En: http://www.scielo.org.co/pdf/rfnsp/v35n1/0120-386X-rfnsp-35-01-00099.pdf
Matoff, E., Frank, F., Mitidieri, M. 2021. Suelos hortícolas y metodología AgroEcoIndex periurbano (AEIp): validación de indicadores de impacto ambiental. Horticultura Argentina 41 (104): Ene. - Abr. 2022. ISSN de la edición on line 1851-9342. Consultado el 29 de mayo de 2022. Disponible en: http://id.caicyt.gov.ar/ark:/s18519342/fogujzy06
Masera O., Astier M. y López-Ridaura S. 2000. Sustentabilidad y manejo de recursos naturales. El marco de evaluación MESMIS. Grupo interdisciplinario de tecnología rural apropiada. A.C., México. Libro verde.
Prack Mc Cormick, B., Rodríguez, H., Sokolowski, A., Gagey, C., Wolski, J., Barrios, M. Evaluación experimental de la calidad del suelo en respuesta a prácticas de manejo hortícola. la cama de pollo.2019. Actas de la V Reunión Argentina de Geoquímica de la Superficie. ISBN: 978-987-96296-7-3
Restrepo Rivera J. y Hensel J. 2013. Manual Práctico el ABC de la agricultura orgánica, fosfitos y panes de piedra. Cali, Colombia. Link: https://misteredulis.files.wordpress.com/2017/03/el-abc-de-la-agricultura-orgc3a1nica-fosfitos-y-panes-de-piedra-2013-jairo-restrepo-julius-jensen.pdf
Suez, L. 2020. Planificación de territorios agroecológicos: una herramienta para el ordenamiento territorial participativo en SIG, el caso de Estación Juárez Celman, Córdoba. Ediciones INTA. CABA, Argentina.
Sarandón, S., Flores C. 2014. Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de Agroecosistemas sustentables. EDULP. La Plata, Argentina. En: https://www.researchgate.net/publication/333878060_Agroecologia_bases_teoricas_para_el_diseno_y_manejo_de_Agroecosistemas_sustentables
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Luciano Locati, L. Estigarribia, J. Herrero, H. Vaccarello, L. Suez, D. Cabrol, J. Molina, J. Quinteros
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Attribution - Non-Commercial - Share Alike (by-nc-sa): No commercial use of the original work or any derivative works is permitted, distribution of which must be under a license equal to that governing the original work.